Mr. Pieter van Vollenhoven begrijpt onrust over passerende giftreinen

09 mei 2013

DORDRECHT – Prof. mr. Pieter van Vollenhoven begrijpt dat mensen in Dordrecht verontrust zijn over de giftreinen die de stad passeren.  De oud-voorzitter van de onderzoeksraad veiligheid vindt dat de vraag wederom op tafel moet komen of de risico’s voor Dordrecht wel acceptabel zijn.  ..We weten veiligheid kost veel geld”. Hij wilde de druk op de ketel houden zeker nu we in Nederland in een tijd leven van bezuinigen.

De oom van de Koning reageerde in het tv-programma Nieuwsuur. op de situatie voor tienduizenden Dordtenaren  Volgens Van Vollenhoven zijn op papier allerlei plannen goed geregeld. De praktijk was volgens hem veel moeilijker. Hij riep op tot niet alleen een kritische houding van de overheid, maar ook van alle betrokken organisaties na het verongelukken van een giftrein in België.

Dordrecht is al dagen in het nieuws in verband met de situatie in België waar een trein met een giftige lading voor grote problemen blijft zorgen. De Dordts blogger van Idordt – Rody Heijstek -kreeg de gelegenheid in de uitzending om een kaart te tonen,, waarop te zien was hoe groot de ramp zou zijn geweest op het eiland van Dordrecht als de giftrein hier in de problemen zou zijn gekomen door het rijden met een te hoge snelheid.  

Wethouder Piet Sleeking van Beter voor Dordt (BVD) werd gefilmd in de Tulpstraat in Krispijn. Hij sprak van een fors veiligheidsrisico voor duizenden woningen in Dordrecht. Hij hoopte dat van de aandacht voor de ramp in België ook de situatie voor Dordrecht – volgens Nieuwsuur als gevaarlijkste stad langs het spoor - aandacht krijgt van regering en parlement.  Intussen reden nieuwe treinen met vloeibare stoffen over het spoor langs op pakweg honderd meter van de Dordtse bestuurder.

In de uitzending worden suggesties gedaan om de veiligheid aan het spoor verder op te voeren, zeker bij de wissels. Een ander plan is dat het vaarlijke stoffen vervoer een ander spoor krijgt tussen Kijfhoek en België en niet meer door Dordtse woonwijken zal rijden.

Wethouder Piet Sleeking wil, met zijn VVD-collega Jasper Mos, in het belang van de veiligheid voor de Dordtse bevolking nu doorpakken, aldus zijn berichten op twitter. Gezien de risico's, die ook voor Zwijndrecht spelen, kan het al een onderwerp zijn komende dinsdag in de Drechtraad.

Mr. van Vollenhove is volledig te bekijken op uitzending gemist.

(nieuws dat we eerder brachten)

DORDRECHT - Op Nederland 2 komt Dordrecht weer in beeld naar aanleiding van de giftrein, die de stad passeerde op weg naar het zuiden.

Een bericht van Nieuwsuur op Internet:

De verongelukte goederentrein kwam, bestuurd door een Nederlandse machinist, van Rangeerterrein Kijfhoek in Nederland en was onderweg naar Gent-Zeehaven. Vermoedelijk heeft hij te hard gereden en een sein gemist, maar de man had wel alle papieren om de trein te mogen rijden.

DORDRECHT - Op Nederland 2 komt Dordrecht weer in beeld naar aanleiding van de giftrein, die de stad passeerde op weg naar het zuiden.

Een bericht van Nieuwsuur op Internet:
 
De verongelukte goederentrein kwam, bestuurd door een Nederlandse machinist, van Rangeerterrein Kijfhoek in Nederland en was onderweg naar Gent-Zeehaven. Vermoedelijk heeft hij te hard gereden en een sein gemist, maar de man had wel alle papieren om de trein te mogen rijden.
 
De bewuste trein is ook Dordrecht gepasseerd. Dordrecht is wat dit betreft de gevaarlijkste plaats in Nederland, want het is een knooppunt van goederenlijnen naar het oosten en het zuiden. Er is dan ook veel ongerustheid na het ongeluk in Wetteren. Bewoners voeren actie en de wethouder vindt de situatie onaanvaardbaar.
Hij wil dat er een aparte route komt voor goederenvervoer met gevaarlijke stoffen. Het spoor zou buiten de bebouwde kom moeten komen of er moet een buis worden aangelegd voor het vervoer van gevaarlijke stoffen, meldt hij Nieuwsuur.
 
Volgens veiligheidsspecialist Vincent van der Vlies van ingenieursbureau Arcadis is een apart spoor voor gevaarlijke stoffen veel te duur. Het risico op zo'n groot ongeluk als in Wetteren is in Nederland ook niet heel groot, zegt hij: "Vervoer over de weg is onveiliger."
Volgens Pieter van Vollenhoven, voormalig voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid is er in Nederland structureel te weinig geld voor de veiligheid.
 
Het ministerie van Verkeer heeft een nieuwe wet opgesteld, de Wet Basisnet, die nu bij de Eerste Kamer ligt. Zodra die in werking treedt, zijn er voor ieder traject op het spoor, de weg en het water regels van kracht die het veiligheidsrisico verder moeten beperken. Het ministerie gaat ervan uit dat de wet op 1 januari 2014 in werking kan treden.
 
Vragen en/of opmerkingen? Mail: Linda.de.Groot@Nieuwsuur.nl en/of Jan.van.Loenen@Nieuwsuur.nl.

Tweets:

Om 22:00 idordt op Netwerk, ned 2 over het #whatif treinongeluk in Dordrecht http://shar.es/l8mDO  via @idordt
 
Vanavond besteedt nieuwsuur aandacht aan de blog over de #whatif giftrein-ongeval in Dordrecht http://shar.es/lI60h  via @idordt
 
Kees Thies schreef op 7 mei in AD De Dordtenaar op zijn vaste plek ook over de giftreinen langs Dordrecht:
 
Onrustig slapen met 'wat-als-visioenen' in het achterhoofd
 
Wat als? Het is een vraag die taboe is in kringen van historici, hoorde ik Maarten van Rossem ooit in een college over Adolf Hitler vertellen. Van Rossem, wars van conventies, schetste vervolgens tóch een wereldorde zoals die er mogelijk zou hebben uitgezien als de kleine Adolf in, pakweg 1904, op zijn driewielertje geschept zou zijn door een bus. Ik moest daar aan denken toen ik vernam over dat ongeluk met die goederentrein in het Belgische Wetteren, waarbij een dode en tientallen gewonden te betreuren vielen.
 
Die trein denderde even daarvoor nog dwars door Zwijndrecht en Dordrecht en dus bekruipt je automatisch de gedachte: wat als dat ding uitgerekend hier ontploft was? Want, die zogeheten ‘what-if-scenario’s’ mogen in ‘geschiedenisland’ misschien ‘not done’ zijn, als het om heden en toekomst draait zijn ze uitermate plausibel. Ik herinner me in dat kader het televisieprogramma ‘crisis’ (alweer jaren geleden) waarin bestuurders en rampenbestrijders geconfronteerd werden met denkbare rampsituaties in ‘hun’ leef- en werkomgeving.
 
Net als u heb ik die Belgische treinramp gevoelsmatig naar mijn stad ‘verplaatst’ en daar krijg je tóch een onrustig gevoel van. Ik weet dat er bestuurders en rampenbestrijders op dit eiland wonen die elke avond met ‘wat als-visioenen’ aangaande Kijfhoek, DuPont, Moerdijk en langs denderende ‘giftreinen’ onder de klamme lappen duiken en maar moeilijk de slaap kunnen vatten. De lokale website iDordt.nl projecteerde Wetteren zondag letterlijk op de kaart van Dordt en wat zich ontvouwde was een heuse horrorstory. En natuurlijk mag je daar kritisch naar kijken (journalisten zijn immers geen deskundigen) toch kwam het door iDordt geschetste doemscenario behoorlijk realistisch en angstaanjagend over: vele doden en gewonden, evacuaties en ook nog eens dodelijke slachtoffers op langere termijn (kanker). Het ‘plaatje’ was dermate geloofwaardig dat het zelfs Radio 1 niet ontging.
 
Wat als? Het is een belangrijke vraag, maar nog belangrijker is de vraag: wat nu? Die lokale lobby (richting Den Haag) voor een apart spoor (ondergronds wellicht?), leeft nu even op, maar zet vooralsnog weinig zoden aan de dijk. Blijkbaar moet er eerst zo’n ‘what-if-scenario’ in deze regio werkelijkheid worden.
 
In Dordt Centraal gaf de bekende columnist Kronkelaar op 8 mei 2013 zijn visie door:
 
"Of ik 'm kon helpen aan het 06-nummer van de wethouder. Dat kon ik wel. En of ik ook nog even wat namen en nummers voor 'm had van mensen uit actiegroepen, die zich hier druk om maken. Nee, die heb ik niet. De journalist, die me zondagochtend uit bed belde, begon door te vragen. Een onhebbelijke gewoonte van figuren uit deze beroepsgroep, maar het zette me wel aan het denken. "Zijn er dan geen mensen die daar actie tegen voeren?" Nee, volgens mij niet.
 
Met veel nadenken, tot vele jaren terug, kom ik niet verder dan politici en wat ambtenaren, die zich er druk om maken. "Nou ja", klonk het verbaasd. "Hoe kan dat nou, dat niemand zich daar over opwindt?" Tsja, ik ben geen psycholoog, maar ik denk dat we hier in Dordrecht en Zwijndrecht niet beter weten. Het is nooit mis gegaan en je staat er eigenlijk ook nooit zo bij stil, wat er fout kan gaan. Of we hier wel kranten lezen en zo, klonk het cynisch.
 
Blijkbaar onvoldoende overtuigd dat ik na dit vroege telefoontje meteen bij de les was, begon hij nog even over 14 januari 2011. Toen brandde er op Kijfhoek, bij Zwijndrecht, een wagon met ethanol uit. "Je zou er eens een stukkie over moeten schrijven in dat weekblad daar. Doe je dat eigenlijk nog?" Man, hou 's op, ik doe dat regelmatig. Een half jaar geleden zelfs nog.  "Nou moe", klonk het enigszins ontdaan. "Dus er zijn echt geen mensen, die zich zorgen maken? Onbegrijpelijk!"
 
Nadat de vroege beller teleurgesteld was afgehaakt, begon het bij mij te malen. Ja, eigenlijk best gek. We voeren actie voor en tegen van alles en nog wat, maar dat er elke dag en vooral nacht honderden wagons met giftige en explosieve stoffen langs onze woningen rijden, daar windt niemand zich over op. Zelfs een bijna-ramp in België brengt, buiten de genoemde politici en ambtenaren, geen gemor op gang. Laat staan een actie voor een veiliger spoor.
 
In de trein hoorde ik iemand zeggen dat er ook gevaarlijke stoffen over de weg en over het water gaan. Een medepassagier merkte op dat vervoer over water een stuk veiliger is. Een ander, blijkbaar idealistisch type, oordeelde dat al die chemische stoffen niet vervoerd hoeven worden als we de producten niet meer kopen die er van gemaakt worden. Op station Dordrecht stapten ze allemaal uit. De idealist zei nog wat, maar dat verstond ik niet. Er kwam net een goederentrein voorbij".
 
(voor dagelijks of wekelijks Kees Thies en Kronkelaar op tafel, verwijzen wij naar de uitgaven op papier. Dit is gelijk een pleidooi voor geen NEE NEE sticker op de brievenbus, aldus redactie Dordrecht.net)
 
Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.