De Jeugd van Tegenwoordig: 'Scholieren doen vrijwilligerswerk'

06 mei 2014 door Hennie van der Zouw
De Jeugd van Tegenwoordig: 'Scholieren doen vrijwilligerswerk'

DORDRECHT - Er wordt wat af geklaagd over de jeugd. Klassen zitten vol met kinderen bij wie het met de rekenvaardigheden droevig is gesteld. Zich verdiepen in een boek willen ze niet. Ze hangen liever voor de computer, of veroorzaken overlast op straat.

Hoe serieus moeten we dit nemen? Het blijkt dat veel jongeren wel degelijk op zoek zijn naar manieren om een maatschappelijke bijdrage te leveren, en dat zij dit onder andere door middel van vrijwilligerswerk ook daadwerkelijk doen.

Het percentage jongeren dat in 2008 vrijwilligerswerk deed, was 42 procent. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek doen jongeren van 18-24 jaar dat vooral binnen jongerenorganisaties en sport en, maar wat minder, in zorg, onderwijs en levensbeschouwelijke organisaties. (foto rechts: © Jan Tito.)

Het Sociaal Cultureel Planbureau ziet jongeren van 12-19 jaar vooral actief binnen sportverenigingen, op enige afstand gevolgd door school en kerk.

Vooral meisjes doen vrijwilligerswerk. Binnen de Europese Unie blijken de Nederlandse jongeren het meest aan georganiseerd vrijwilligerswerk te doen. Afgelopen jaar ging het om 40 procent van de Nederlandse jongeren.

Met het fotoproject 'De Jeugd van Tegenwoordig' probeert Jan Tito het beeld dat van de jeugd bestaat te nuanceren en de bijdrage van onze jongeren de maatschappij te tonen. Het is een serie van 25 foto’s geworden, die uiteenlopende activiteiten van jongens en meisjes met verschillende
achtergronden toont, die zij uitvoeren tijdens hun vrije uren na schooltijd. Hier presenteren we er een dertiental, met hun motivatie om dit werk te doen.

1. Daphne Lagarde. Daphne Lagarde volgt de opleiding Sport en Bewegen op het Da Vinci College in Dordrecht. Ze doet vrijwilligerswerk bij de zwem- en waterpolovereniging MNC Dordrecht. Het werk bestaat uit het geven van waterpolotrainingen en het coachen bij wedstrijden.

“Zelf speel ik in het eerste damesteam van MNC. Ik ben al sinds mijn 7e jaar lid van de club. MNC bood een trainerscursus aan en die heb ik gevolgd. Dit vond ik zo leuk dat ik ben gaan coachen en training geven.

Het is puur voor mijn plezier, maar ik heb het wel kunnen gebruiken voor mijn opleiding. Ik zou het aanraden voor mensen met belangstelling voor waterpolo en die het leuk vinden kinderen iets te leren.

Ik vind het hartstikke leuk!”

© foto: Jan Tito.

 

2. Lauren Power. Lauren Power komt uit Dordrecht, maar woont sinds kort in Amersfoort voor haar opleiding. Toen de foto werd gemaakt zat zij op het Insula College. Nu zij haar havodiploma heeft gehaald, studeert ze Music Management aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht.

Ze deed vrijwilligerswerk bij Bibelot, het oudste poppodium van Nederland: posters ophangen in winkels en cafés, flyers uitdelen in het centrum, op festivals en andere evenementen. Maar ook promotiestunts bedenken en uitvoeren.

“Omdat ik al een tijdje wist dat ik Music Management wilde gaan studeren, leek het me wel handig vrijwilligerswerk te gaan doen binnen dat vakgebied. Ik moest nog wel eventjes wachten, want je moet ouder zijn dan 16. De dag na mijn verjaardag ben ik meteen begonnen.

Naast dat het voor mij leerzaam is voor mijn opleiding, bestaat het promotieteam uit een supergezellige groep leeftijdsgenoten. Daarbij komt dat je altijd gratis naar concerten in Bibelot mag, er speciale vrijwilligersuitjes en –cafés worden gehouden, en je na je 18e kunt doorschuiven naar een andere vrijwilligersgroep zoals horeca, licht, geluid of zelfs backstage! Als je naast je school nog wat tijd over hebt, niet elke avond achter een kassa wil gaan zitten en van muziek houdt, dan is vrijwilligerswerk bij Poppodium Bibelot zeker wat voor jou!”

© foto: Jan Tito.

 

3. Claudia Vingerhoets. Claudia Vingerhoets woont in Zwijndrecht en zit in die stad op het Develstein College.

Ze doet vrijwilligerswerk bij Scouting Panoord en begeleidt de kinderen bij verschillende spelvormen.

“Ik ben jeugdlid bij de scoutinggroep en mij is gevraagd of ik leiding wilde geven bij een jongere groep. Het is erg leerzaam; je leert bijvoorbeeld omgaan met verschillende karakters.

Ik zou het werk zeker aanraden aan anderen, omdat je veel ervaring opdoet, hoe je moet omgaan met verschillende kinderen.

Achter ieder kind zit een ander verhaal.”

© foto: Jan Tito.

 

4. Erik Blokland. Erik Blokland komt uit Dordrecht. Hij zat op het Wellantcollege toen de foto gemaakt werd, maar volgt nu een opleiding aan het Radius College in Breda. Erik doet vrijwel elke zaterdag vrijwilligerswerk bij de Sterrenwacht Mercurius in Dordrecht.

“Ik ben via mijn opa bij Sterrenwacht Mercurius gekomen. Ik bedien de Carl Zeiss telescoop en geef toelichting als er bezoekers zijn; ik blijk aanleg voor dit werk te hebben.

Ik ben erg geïnteresseerd in sterrenkunde. Of het bewolkt is of niet, er is altijd wat te doen en veel te leren.

Ik zie de sterrenwacht als mijn tweede thuis.”

© foto: Jan Tito.

 

5. Nina Gerritsen. Nina Gerritsen woont in Dordrecht en zit op het Stedelijk Dalton Lyceum. Zij deed vrijwilligerswerk op de stadsboerderij Weizigt.

“'s Ochtends eerst de dieren voeren en water geven, daarna de hokken schoonmaken. Vervolgens gingen de dieren soms naar buiten, maakten we ritjes of borstelden we de paarden of ezels.

Op mijn school moet je elk jaar een aantal punten halen: de 'csm'-punten. (Cultuur, sport en maatschappij).

Die kan je halen door naschoolse activiteiten te doen, zoals meedoen met een voetbaltoernooi, naar een museum gaan of door vrijwilligerswerk te doen. Ik koos vrijwilligerswerk bij Weizigt.

Ik deed het dus voor school. Inmiddels ben ik gestopt met het werk. Het nam een hele dag van mijn weekend in beslag en hierdoor had ik te weinig tijd voor school en andere dingen.

Maar het is leuk werk en ik zou het andere mensen wel aanraden.

Zeker als je van dieren houdt.

© foto: Jan Tito.

 

6. Myrte Willems. Mirte Willems woont in Dordrecht en zit op het Stedelijk Dalton Lyceum.

Zij geeft turnles bij gymnastiekvereniging KdO aan groepen kinderen van 6 tot 9 jaar en aan kinderen van 10 jaar en ouder.

“Ik heb zelf jarenlang geturnd bij KdO. Toen heb ik ook een cursus gevolgd, genaamd Your Turn, zo ben ik steeds meer les gaan geven. Ik ben vorig jaar gestopt met turnen vanwege blessures, maar ik vind het nog steeds een leuke sport.

Op deze manier blijf ik toch een beetje in het turnwereldje en blijf ik alle lieve leden van KdO zien.

Verder vind ik het werken met kinderen ook leuk. Als je van turnen houdt en graag met kinderen werkt, is dit ideaal!”

© foto: Jan Tito.

7. Melissa Bezemer. Melissa Bezemer woont in Zwijndrecht en zit op het LOC@.

Voor deze onderwijsinstelling werken Develstein College, Walburg College en Da Vinci College samen aan het verzorgen van beroepsgericht onderwijs.

Melissa doet vrijwilligerswerk bij gymnastiekvereniging O&O in Zwijndrecht.

Zij assisteert bij de lessen turnen, ritmische gym, dansen en andere activiteiten om de kinderen bezig te houden.

“Ik zat hier vroeger zelf op turnen en ik vond het leuk om ook les te geven en de kinderen te helpen beter te worden in de sport. Ik zou het anderen willen aanraden, maar je moet wel van turnen houden en je moet met kinderen kunnen omgaan.”

© foto: Jan Tito.

 

8. Omar Valerio Windster. Omar Valerio Windster zit op het Da Vinci College te Dordrecht.

Hij woont ook in die stad. Omar doet daar vrijwilligerswerk bij de voetbalvereniging Oranje Wit.

Hij geeft voetbaltraining en coacht het C2-team. (Leeftijdscategorie 12-14 jaar).

“Iemand van de club vroeg mij of ik dat wilde doen.

Ik leer het team beter voetballen, maar ik leer er zelf ook veel van.

Als je veel van voetballen houdt, moet je een team gaan coachen en dan merk je hoe leuk het is om jongens en meisjes beter te leren voetballen.”

© foto: Jan Tito.

 

9. Jeanette van Deelen. Jeanette van Deelen zat in Dordrecht op de havo toen de foto gemaakt werd.

Nu zit zij op de pabo. Jeanette doet vrijwilligerswerk bij Speeltuin Stadspolders. Dit bestaat uit helpen met spelletjes met Koninginnedag en Pasen, helpen en blijven slapen bij een tentenkamp, in de winter toezicht houden bij de kinderdisco en in de zomer achter de bar staan in de speeltuin.

“Mijn buurvrouw werkte bij de speeltuin en ik ging vaak mee om daar te spelen of ik ging met mijn vrienden naar de kinderdisco. Toen ik daar te oud voor werd, ben ik zelf mee gaan helpen. Ik vind het werken met kinderen erg leuk, het is altijd erg gezellig en zo heb ik wat te doen. Ik zou het ook andere mensen aanraden. Het geeft wel een fijn gevoel dat je iets voor een ander kan betekenen. Je ontmoet veel nieuwe mensen en als je kinderen hebt, kunnen die gratis in de speeltuin spelen”.

© foto: Jan Tito.

10. Larissa van Doesburg. Larissa van Doesburg woont in Dordrecht. Zij zit op het Insula College. Larissa doet vrijwilligerswerk bij Sportclub Redo, ook in Dordrecht.

De club biedt mensen met een verstandelijke beperking de mogelijkheid te sporten op recreatief niveau. Redo doet aan zaalvoetbal, klimmen, volksdansen, aerobics en organiseert sportinstuiven.

“Ik help bij het volksdansen en soms doe ik mee met aerobics. Ik ben bij Sportclub Redo gekomen, omdat mijn moeder er vrijwilliger is.

Ik vind het leuk om gehandicapte mensen een leuke avond te bezorgen, dat geeft me een goed gevoel. Meer jongeren zouden dat moeten doen. Ik heb het mijn vriendin aangeraden en zij is sinds kort ook vrijwilliger. Maar ik stel het niet voor aan mensen, van wie ik weet dat ze niet serieus zijn.”

© foto: Jan Tito.

 

11. Linda Weidenaar. Linda Weidenaar is jeugdvrijwilliger bij de welpen van scoutinggroep Willem de Zwijger III te Dordrecht. Zij woont in Ede en volgt een opleiding aan de Wageningen UR.

“Ik geef leiding bij de welpen (kinderen tussen 7 tot 11 jaar) en doe de voorbereiding van opkomsten en kampen. Ik ben ooit gevraagd om als zeiler mee te gaan voor een herfstkamp.

Dat vond ik erg leuk en daarna ben ik leidster geworden. Ik vind het erg leuk om mee te helpen een scoutinggroep draaiende te houden. Ik denk dat andere jongeren dat ook zullen vinden, als zij mee gaan doen.

En je leert er veel van. We zijn trouwens ook op zoek naar nieuwe welpen!”

© foto: Jan Tito.

 

12. Marieke de Frel. Marieke de Frel woont in Dordrecht en zit op het Hoornbeeck College in Rotterdam.

Zij volgt een opleiding voor sociaal pedagogisch werker. Marieke doet vrijwilligerswerk in het zorgcentrum De Linde van het Leger des Heils.

“Ik ben hier gekomen via een klasgenoot. Zij deed dat in een ander verzorgingshuis. 

Toen dacht ik: dat wil ik ook! Omdat De Linde dicht bij mijn huis is, ben ik daar gaan vragen of ze iemand nodig hadden om koffie te schenken.

Ik ben er begonnen op mijn zestiende en ik doe het nu al vier jaar. Veel bewoners kennen mij inmiddels en vinden het heerlijk om even hun verhaal kwijt te kunnen.

Ook help ik soms met kleine karweitjes, zoals de was wegbrengen. Ik vind het fijn, want ik kan op deze manier iets betekenen voor mensen die zelf betrekkelijk weinig meer kunnen.”

© foto: Jan Tito.

 

 

 

13. Thomas Pool. Jeugdvrijwilliger Thomas Pool als DJ tijdens een kinderdisco van Speeltuin Stadspolders in Dordrecht.

© foto: Jan Tito.

 

De foto-expositie 'De Jeugd van Tegenwoordig' door fotograaf Jan Tito was eerder te zien bij het Nationaal Onderwijsmuseum [www.onderwijsmuseum.nl]  en krijgt nu een online vervolg.

Jan Tito is aangesloten bij de Dordtse Amateur Fotografen Vereniging (DAF) meer info www.daf-fotografie.nl.

 

Gerelateerde wijken:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.