FC Dordrecht stijgt naar derde plaats

03 november 2012

DORDRECHT - Met de thuiswedstrijd tegen Eindhoven beloonde FC Dordrecht de supporters. Als afsluiting van een enerverende dag maakte het elftal er een show van waarbij het publiek werd getrakteerd op aanvallen, kansen en doelpunten. De uiteindelijke 3-0 had nog hoger uit kunnen vallen, maar na afloop stemde de fraaie zege alom tot tevredenheid.

De technische staf – met dit keer Virgil Breetveld in plaats van de zieke Harry van den Ham aan het hoofd – kan in de huidige selectie kiezen en vervangen zonder dat dat ten koste van de kracht van het elftal gaat. Warner Hahn keerde na de vrijgave van clubarts Peter Fontijne met ingetapte hand terug tussen de palen, Ricardo Samoender had op linksback weer geruild met Marvin Peersman en Danny Post speelde in plaats van Rogier Molhoek.

Na een muisstille minuut stilte ter nagedachtenis aan Eindhoven-icoon Jan Louwers flitsten de bezoekers, getergd door de 6-1 bekerblamage bij de amateurs van ADO’20 eerder deze week, na één minuut in de richting van Hahn, maar de kolderiek tuimelende Van Boekel scoorde slechts een gele kaart in plaats van de bedachte strafschop.

Daarmee was de Brabantse koek gelijk ook wel op. Dordrecht greep de macht en ging op jacht naar doelpunten. In tien minuten tijd leverde dat drie grote kansen op, het vizier stond echter nog niet in de juiste richting.

Dit FC Dordrecht oogt volwassen. Met een solide defensie, creatief middenveld en gevaarlijke aanval lijkt het op weg om als outsider een grote rol van betekenis te gaan vervullen in de Jupiler League. Eindhoven kwam er, ondanks alle goede bedoelingen, dan ook nauwelijks aan te pas. Het wachten was op de eerste treffer om de wedstrijd open te breken.

Die kwam vijf minuten voor rust. Jeffrey Rijsdijk plaatste de bal uit een vrije trap voor het doel waar Moussa Kalisse de bal met een boog prachtig in de kruising kopte: 1-0.

In de rust bleef Josimar Lima met een liesblessure achter in de kleedkamer. Samoender schoof door naar zijn plek in het centrum en Peersman werd als vervanger linksback. De mutaties veranderde niets aan het speelbeeld, de doelpuntenjacht ging gewoon verder. Binnen zeven minuten was het raak. Garry Mendes Rodrigues legde terug op Jeffrey Rijsdijk die van dichtbij snoeihard de 2-0 binnen pegelde.

De doelpuntenhonger was daarmee bij lange na nog niet gestild. Soms flitsend, soms creatief, soms combinerend kwamen de Schapekoppen bij elkaar tot 18 doelpogingen (met dank aan de nauwkeurige teller op de perstribune). De laatste daarvan was weer raak. Het was meteen de mooiste van de avond.

Met een bekeken lob van buiten het strafschopgebied plaatste Lars Veldwijk de 3-0 op het scorebord. Het was een prachtig en gepast slot van een bijzondere dag voor FC Dordrecht.

Scoreverloop: 1-0 Kalisse (40), 2-0 Rijsdijk (53), 3-0 Veldwijk (90+1).
Opstelling FC Dordrecht: Hahn; Fortes, Lima (46. Peersman), Amevor, Samoender; Rijsdijk, Post, Alisic; Kalisse (79. Martina), Veldwijk, Mendes Rodrigues (90. Potkamp).
Bijzonderheden: Garry Mendes Rodrigues kreeg voor een ongelukkige handsbal een gele kaart van scheidsrechter Bekebrede.